Mega dawki witamin

| Jarek Growin

Sposób leczenia dla choroby:rak piersi

Obecnie główną metodą "leczenia" raka piersi jest mastektomia, czyli usunięcie fragmentu lub całej piersi metodami chirurgicznymi, radioterapia czyli stosowanie szkodliwego promieniowania na ciało kobiety w nadziei, że rak umrze pierwszy, lub chemioterapia czyli trucie organizmu szkodliwymi substancjami w nadziei, że ponownie rak zginie zanim zrobi to pacjentka. Poniżej znajdziesz inne metody, potwierdzone przez osoby wyleczone. Bardziej bezpieczne, skuteczne i praktycznie darmowe.


O tej metodzie leczenia

Mega dawki witaminy C i innych mogą zwalczyć nowotwór, jeśli przyczyną jest niedobór witamin lub przeciążenie układu odpornościowego.

Sposób leczenia dodany przez

Jarek Growin

Działa na przyczyny źródłowe (ang: root causes)

  • deficit witaminy C
  • przeciążenie układu odpornościowego

Pełny opis sposobu leczenia

Autor: Andrew W. Saul, P.h.D, treść przetłumaczona ze strony: https://www.doctoryourself.com/cancer.html 

Rozważając metody leczenia, ważne jest, aby podjąć próbę. Jeżeli nie przyniesie ona skutku, należy to szczerze przyznać i poszukać innych rozwiązań. Ale najważniejsze to spróbować. - Franklin Delano Roosevelt

Przykład Joe: 

Efekty leczenia witaminą C nieustannie mnie zadziwiają. Przykładem może być przypadek Joe, który cierpiał na nieuleczalnego raka płuc. Jego kaszel był tak intensywny, że podczas naszej rozmowy w jego domu nieustannie trzymał czerwoną chusteczkę. Joe był zbyt chory, by przyjść do mojego biura, a nawet wstać z fotela. Jego życie toczyło się na tym krześle, dzień i noc. Nie mógł chodzić, a ból był tak intensywny, że nawet leżenie sprawiało mu trudność. Odmówił jedzenia, ale mimo wszystko chciał żyć i był gotów spróbować nawet witamin, jeśli miały mu pomóc.

W październiku, gdy rozmawialiśmy, za oknem spadały pomarańczowe i żółte liście. W tle słychać było telewizor i odwiedzających go członków rodziny. Praca z umierającymi nigdy nie jest łatwa. Jako student, 20 lat temu, widziałem ich wystarczająco dużo w Uniwersytecie Brighama i Szpitalu w Bostonie. Teraz słuchałem, obserwowałem i zasugerowałem witaminę C.

"Ile!?" - spytał Joe.

"Jak najwięcej, jak to możliwe w danych okolicznościach" - odpowiedziałem. Wyjaśniłem mu o tolerancji jelitowej i odpowiedziałem na typowe pytania rodziny. Większość z nich dotyczyła skuteczności witaminy C. Niektórzy byli sceptyczni, inni zbyt optymistycznie nastawieni.

"Jeśli miałbym pewny lek na raka, byłbym na okładce Time" - ostrzegłem ich. "Ale warto spróbować witaminy C, biorąc pod uwagę ciężki stan Joe."

Wszyscy zgodzili się, że Joe nie ma nic do stracenia.

Oto co się wydarzyło.

W ciągu kilku dni Joe przestał kaszleć krwią. Nawet gdyby witamina C nie zrobiła nic więcej, to samo w sobie byłoby już korzystne. Ale było więcej dobrych wieści.

"Apetyt Joe'go wrócił" - powiedziała jego żona. "Może teraz położyć się w łóżku. Śpi lepiej i czuje mniej bólu."

To świetna wiadomość, szczególnie dla Joe. Często widziałem ulgę w bólu i poprawę snu u pacjentów z nieuleczalnymi chorobami, którzy przyjmowali duże dawki witaminy C. Ponownie, nawet gdyby C nie zrobiło nic więcej, te korzyści byłyby niezaprzeczalnym argumentem za jej stosowaniem.

Tydzień później usłyszałem więcej nowości.

"Joe może chodzić po domu o lasce. Nawet spaceruje po podwórku!"

Jego żona była wzruszona, gdy o tym mówiła. W pewnym sensie, tak jak my wszyscy, wiedziała, że Joe prawdopodobnie nie przeżyje tak poważnego raka. I ostatecznie tego nie zrobił. Ale przedłużył swoje życie, a jakość tego życia została znacząco poprawiona przez witaminę C. Nigdy nie robił tych wszystkich rzeczy, które wymieniłem wcześniej; nie mógł. Ale był zdeterminowany, by zdobyć witaminę C i to mu się udało.

Ile przyjmował? Około 4000 miligramów co pół godziny, dzień i noc. Zbliżał się do 100 000 mg dziennie. Obok fotela miał duży dzbanek z wodą, dużą łyżkę, szklankę i butelkę witaminy C.

Joe nigdy nie miał luźnego stolca.

Wyzdrowiał całkowicie. 


dr Linus Pauling

W swojej pracy badawczej, dr Linus Pauling wraz z dr. Ewanem Cameronem wykazali skuteczność dziesięciu gramów (10 000 mg) witaminy C dziennie w odwracaniu nieuleczalnego nowotworu u trzynastu na 100 pacjentów. Władze medyczne uznały wcześniej tych pacjentów za skazanych na śmierć. Trzynaście na 100 może nie wydawać się wysokim procentem sukcesu, ale należy pamiętać, że na tyle, na ile można to określić, tych trzynastu jest wolnych od choroby. Nikt nie spodziewał się, że ktokolwiek przeżyje. Trzynaście jest nieskończenie większe od zera. Wszyscy pacjenci leczeni witaminą C żyli średnio pięć razy dłużej niż grupa kontrolna, która nie otrzymywała 10 gramów C. Nie dajcie się zwieść fałszywemu szumowi medialnemu na temat witaminy C. Dwa politycznie motywowane badania Mayo Clinic potępiające witaminy ma poważne wady. Pełny tekst można znaleźć w książce Camerona i Paulinga Cancer and Vitamin C , wydanie poprawione (1993). Nic nie zastąpi prawdy.

Oczywiście 10 000 miligramów witaminy C dziennie to znacznie więcej, niż według rządu potrzebuje przeciętny człowiek. Lektura Czynnika leczniczego autorstwa biochemika Irwina Stone'a (1979) wyjaśni, dlaczego potrzebujemy tak dużo witaminy C, dlaczego spożywanie wielu gramów witaminy dziennie powinno być normalne i dlaczego jej brak jest odpowiedzialny za obecny stan chorobowy naszej rasy ludzkiej. Nawiasem mówiąc, Irwin Stone to przede wszystkim osoba, która zainteresowała doktora Paulinga witaminą C. Kluczem do poprawy jakości i długości życia jest wystarczająca ilość C. Więcej soku pomarańczowego po prostu nie wystarczy. Trzeba jeść całe pomarańcza i wyeliminować szkodliwe produkty z diety. 

Przeciwnicy terapii witaminą C muszą przyznać, że prace Paulinga i Camerona zostały potwierdzone, najpierw na japońskim uniwersytecie Saga przez Muratę i innych (Murata, A., Morishige, F. i Yamaguchi, H. (1982). Przedłużenie przeżycia pacjentów z nieuleczalnym nowotworem po podaniu dużych dawek askorbinianu: International Journal of Vitamin and Nutrition Research Suppl. , 23, 1982, s. 103-113. Również w Hanck, A., red. (1982) Witamina C: New Clinical Aplikacje. Berno: Huber, 103-113). Doktor Murata stosował ponad 30 000 mg dziennie i osiągał jeszcze lepsze wyniki w leczeniu nieuleczalnie chorych na raka pacjentów. Jak stwierdził dr Louis Lasagna (1981) ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Rochester: „Wydaje się nie do obrony, aby przynajmniej nie spróbować znacznych dawek witaminy C u tych pacjentów”.

Dożylna witamina C działa jeszcze lepiej: Padayatty i wsp. “Dożylnie podawana witamina C w leczeniu raka: trzy przypadki”. Dziennik Kanadyjskiego Stowarzyszenia Medycznego , 2006. 174(7), 28 marca, s. 937-942. https://www.cmaj.ca/cgi/reprint/174/7/937

Około 65 lat temu lekarz William J. McCormick wykazał, że objawy raka i objawy niedoboru witaminy C nakładają się. Szkorbut, czyli oczywisty niedobór witaminy C, można odnaleźć w pismach medycznych już w 1609 roku. Podobieństwo między szkorbutem a rakiem jest tak wielkie, że niewiarygodne jest, że miliardy dolarów na badania nad rakiem wStany Zjednoczonekonsekwentnie za tym tęsknił. Prace McCormicka opublikowano w dwóch artykułach: „Czy zapomnieliśmy o lekcji szkorbutu” i „Kwas askorbinowy jako środek chemioterapeutyczny”. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie https://www.doctoryourself.com/mccormick.html 

Od dawna dostępne jest stacjonarne leczenie raka za pomocą środków żywieniowych istnieje w Meksyku, tuż na południe od granicy z USA. Czy to nie dziwne, że Amerykanie muszą uciekać z krainy wolnych i ojczyzny odważnych, aby uzyskać swobodę wyboru w leczeniu raka? Dla ciebie to wolny wybór. 

Amerykański lekarz medycyny i doktor żywienia, Frank Watts, MD, jest jednym z wielu nonkonformistycznych lekarzy, którzy zastosowali program terapeutyczny obejmujący 20 000 mg witaminy C dziennie plus laetrile, witaminę A, kompleks witamin z grupy B i ścisłą dietę wegetariańską, między innymi. Jego doświadczenie pokazało, że około 70% z 600 pacjentów z nowotworem w terminalnej fazie choroby odpowiedziało w określony sposób na leczenie.

 Istnieje bardzo niewiele szpitalnych programów megawitaminowych dostępnych w dowolnym miejscu na świecie. Pomimo dowodów naukowych, presja rządu i AMA na lekarzy zalecających terapię letrilem i witaminami jest duża. To się jednak zmieni, jeśli obywatele przedstawią swoje poglądy Agencji ds. Żywności i Leków, Amerykańskiemu Stowarzyszeniu Medycznemu, Amerykańskiemu Towarzystwu ds. Walki z Rakiem, Narodowemu Instytutowi Raka, swoim prawodawcom w Kongresie i stolicach stanów, a także własnym lekarzom rodzinnym i będą nalegać, aby nieograniczoną swobodę dostępu do wszystkich opcji, w tym do niekonwencjonalnych terapii, dla pacjentów chorych na raka w tym kraju.

 Skoro już o tym mowa, uwaga. 

Uważajcie na wilki w owczej skórze: szpitale i inni dostawcy oferujący tak zwane „holistyczne”, „oparte na żywieniu”, „zintegrowane” lub „kompleksowe” programy terapeutyczne. Większość z nich jedynie bez ogródek odpowiada na prośby konsumentów dotyczące alternatywnych metod leczenia raka, tylko po to, aby przekonać ich do drzwi. Ich głównymi metodami są zazwyczaj chemio, radioterapia i chirurgia. Dla porównania najpierw zapytaj ich, czy podają dożylnie witaminę C w dawce 30 000–60 000 mg co drugi dzień. To szybko wyrzuci błoto. 
 

Inne witaminy przeciw rakowi

Witaminy z grupy B (i witamina C) to witaminy rozpuszczalne w wodzie, które łatwo tracą pod wpływem stresu. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że stres sam w sobie jest główną przyczyną raka i ma to sens, ponieważ stres pozbawia organizm witamin z grupy B i C. 

W wyniku nieprawidłowej “Zdrowej zbilansowanej diety” niedobór witamin jest regułą, a nie wyjątkiem. Dzieje się tak przez całą naszą młodość, od chwili narodzin, a nawet podczas ciąży. Według Nutrition Action Healthletter z listopada 1993 roku naukowcy z Children's Szpital z Filadelfia odkryli, że matki dzieci chorych na raka rzadziej jadły owoce i warzywa oraz rzadziej przyjmowały multiwitaminy w ciągu pierwszych sześciu tygodni ciąży niż matki zdrowych dzieci. 

  • Wynikające z tego niewystarczające spożycie kwasu foliowego, jednej z witamin z grupy B, wydaje się być główną przyczyną tak zwanych prymitywnych guzów neuroektodermalnych.
  • Stwierdzono, że witamina B6 jest co najmniej tak samo skuteczna jak lek zwykle stosowany w leczeniu nawracającego raka pęcherza moczowego, twierdzi American Family Physician (17:3, s. 293).
  • Stwierdzono, że wielu pacjentów z pęcherzem miało niedobór witaminy B6. Nie ma tu wielkiej niespodzianki, ponieważ badanie MRCA z 1975 r. wykazało, że wśród dorosłych w wieku 19 lat i starszych 99% otrzymywało mniej niż zalecana RDA w USA wynosząca B6.

Wspomniany wcześniej William McCormick cytuje badaczy, którzy odkryli, że u wszystkich pacjentów chorych na raka, których badali, występował niedobór witaminy C o około 4500 mg. Kiedy zalecana w USA dawka dietetyczna dla „C” wynosi… 60 mg, jak można pominąć potrzebę dawek megawitaminy? Amerykańska Rada ds. Żywności i Żywienia radzi sobie całkiem nieźle. Artykuł: podnieśli zalecane dzienne spożycie witaminy C dla palaczy płci męskiej do ogromnej, astronomicznej, rekordowo wysokiej wartości… 125 miligramów. Dla kobiet 110 mg.

Skupianie dyskusji na temat raka na jednej witaminie byłoby tragicznym błędem. 

Badania będą kontynuowane w celu potwierdzenia, że ​​wszystkie składniki odżywcze, a na pewno wszystkie witaminy, są niezbędne do zapobiegania i powstrzymywania raka. W końcu bez jakiego koła w samochodzie możesz się obejść? Które skrzydło w Twoim samolocie możemy pominąć podczas następnego lotu? 

To ogólnopopulacyjny, choć medycznie wypierany, niedobór witamin jest prawie na pewno najbardziej pomijaną przyczyną predysponującą do raka. Możemy albo zmniejszyć stres, albo zwiększyć suplementację witamin, albo najlepiej zrobić jedno i drugie.

Badania przeprowadzone przez dr Davida Orme-Johnsona wykazały, że przyjęcia do szpitala z powodu łagodnych i złośliwych nowotworów są o ponad połowę rzadsze w przypadku osób długotrwale medytujących. ( Medycyna psychosomatyczna , 49:5). Gdyby istniał lek, który zmniejsza nowotwory o 50%, słyszano by to na dachach. Proste i naturalne narzędzia są mocno niedoceniane. 
 

Czynniki niewitaminowe przeciwdziałające rakowi:

  1. Chlorofil, substancja występująca w roślinach, która nadaje im zielony kolor, pomaga „hamować mutacje komórkowe i dlatego może pomóc w kontrolowaniu raka” – stwierdzono w artykule Food Watch w czasopiśmie Food Watch. Rochestera Demokrata i Kronika .
  2. Kiełki i zawarte w nich żywe składniki pokarmowe, takie jak enzymy (i chlorofil), były szeroko stosowane w programach żywieniowych mających na celu zmniejszenie lub redukcję nowotworów kierowanych przez dr Ann Wigmore. Była prawdopodobnie największym na świecie autorytetem w dziedzinie kiełków, soku z trawy pszenicznej, postu i surowej żywności przeciw nowotworom. Lekcje na ten temat rozpoczęła od swojej łotewskiej babci, a zakończyła się samodzielnym wyleczeniem raka jelita grubego przez doktora Wigmore'a przy użyciu żywej żywności. Jej książki to między innymi Dlaczego cierpieć, Bądź swoim własnym lekarzem i Przepisy na dłuższe życie .
  3. Niektóre minerały okazują się niezbędne w zapobieganiu i leczeniu niektórych form raka. Cynk jest jednym z nich. Badanie przeprowadzone w Massachusetts Institute of Technology wykazało, że zwierzęta karmione dietą o niskiej zawartości cynku są bardziej narażone na raka niż zwierzęta karmione normalną dietą. Charakterystyczne jest, że większość Amerykanów nie otrzymuje odpowiedniej ilości cynku w swojej diecie.

Nawet Family Circle doniosło o badaniach przeprowadzonych przez doktora Raymonda Shambergera z Cleveland Clinic już w numerze z 5 sierpnia 1980 roku. Wskazało, że istnieje związek pomiędzy spożyciem selenu a występowaniem nowotworów. W niektórych częściach kraju z glebami bogatymi w selen występuje mniej nowotworów niż w populacjach żyjących na glebach ubogich w selen.

Jeśli wydaje Ci się, że musimy zmienić krajowe niedożywienie, aby zapobiegać i holistycznie leczyć raka, masz rację. 

Źródłem raka jest przede wszystkim przegotowana, bogata w cukier i mięso dieta, którą jemy. Ta „żywność” i inne przetworzone, bezwartościowe wypełniacze żołądka nie są dobrym źródłem tego, czego potrzebujemy do zdrowego życia. Nasza ogólnokrajowa epidemia raka nie jest dziełem przypadku. Nie jest konieczne, abyś po prostu czekał w kolejce na nieuleczalną chorobę ze swoim nazwiskiem. Zapobieganie i terapia raka to znacznie więcej niż tylko „grupy żywności” i chemioterapia, radioterapia czy chirurgia. 

Chociaż mogą one pomóc, istnieje co najmniej tyle samo dobrych dowodów naukowych, że alternatywne metody żywieniowe w leczeniu raka działają równie dobrze lub lepiej. 

Zasadniczą przyczyną raka jest najprawdopodobniej wieloletnia dieta uboga w składniki, które obecnie nagle pojawiają się w literaturze jako „nowe czynniki przeciwnowotworowe”. Czynniki te nie są nowe. Były tam, a w przypadku większości pacjentów, przez cały czas ich nie było.

 

Wsparcie żywieniowe dla pacjentów chorych na raka: typowy protokół alternatywny

Przed przystąpieniem do tego lub innego programu alternatywnego skonsultuj się ze swoim lekarzem lub naturopatą.

  • A. Tabletki z enzymami trawiennymi
    • Dwie lub więcej tabletek z enzymami trawiennymi na posiłek. Teoria jest taka, że ​​u pacjentów chorych na raka wątroba wytwarza niewystarczającą ilość enzymów. Pacjenci chorzy na raka jedzą, jedzą i jedzą, ale nie otrzymują tego, co dobre w jedzeniu. Oni umierają z głodu. Dlatego potrzebują więcej składników odżywczych niż zwykle. Enzymy rozkładają żywność, dzięki czemu można uzyskać składniki odżywcze z pożywienia. Najskuteczniejszy jest preparat zawierający „wiele enzymów trawiennych”.
  • B. Kelp 5-8 tabletek wodorostów dziennie.
    • Tabletki z Kelpów są suplementem jodu. Donoszono, że pomagają one przeciwdziałać uszkodzeniom zdrowych komórek w wyniku radioterapii.
  • C. Sok z marchwi
    • Pij co najmniej pół litra (dwie szklanki) soku z marchwi dziennie. Cel: maksymalnie osiem szklanek. Pij dużo świeżych, surowych soków. Surowa żywność zawiera dużo enzymów, a marchewka jest bogata w alfa- i beta-karoten o działaniu przeciwnowotworowym.
  • D. Zielony napój
    • Pij jedną szklankę zielonego napoju dziennie. Zielonym napojem jest dowolne zielone warzywo np. seler, ogórek (obierz ze skórki w celu usunięcia wosku), zielona papryka, sałata (liść np. rzymska). Zielony napój to surowy, płynny chlorofil. Zarówno chlorofil, jak i hemoglobina mają niezwykle podobne struktury. Do zielonego napoju nie używaj lim, szpinaku, rabarbaru ani szparagów. Trzy ostatnie zawierają kwas szczawiowy.
  • E. Suplementuj B-12
    • Wybierz jedną z poniższych opcji, według preferencji:
      1. Idealny: donosowy żel lub spray B-12
      2. Zastrzyki po 1000 mcg tygodniowo. Poproś lekarza, aby je podał.
      3. Podjęzykowo B-12, 1000 mcg metylokobalaminy dziennie.
      4. Suplement B-12, 1000 mcg lub więcej metylokobalaminy dziennie.
      5. Naszywka B-12. Drogie, ale wygodne. 
         
  • F. Potas
    • Potas występuje w większości owoców i warzyw. Przeczytaj tabelę dotyczącą potasu („K” oznacza potas) w książce A Cancer Therapy: Results of 50 Cases . Nie jedz soli i konserw; zawierają dużo soli. Komórki nowotworowe uwielbiają sód, mówi dr Max Gerson 
       
  • G. Mięso i białka: 
    • Unikaj mięsa. Najgorsze są przetworzone mięsa. Staraj się stosować dietę roślinną. Oznacza to, że jest oparta na roślinach, a nie ściśle wegetariańska lub wegańska. Roślinne oznacza głównie rośliny.
    • Ryba to doskonałe, kompletne białko. Podsmaż, upiecz lub gotuj w pół cala soku jabłkowego, gotując na wolnym ogniu przez 6 minut z każdej strony.
    • Tofu : Produkty sojowe zawierają na ogół substancje przeciwnowotworowe. Pokrój tofu na małe kawałki i wrzuć do tego, co robisz. Nabierze smaku przepisu.
    • Ser: Naturalny, bez dodatku barwników. Jedz ser, jeśli odstraszy cię to od mięsa.
    • Jogurt: Niskotłuszczowy, zwykły. Dosłodź go samodzielnie odrobiną owoców lub miodu.
    • Masła orzechowe: pyszne i lekkostrawne. Kupuj je świeże i przechowuj w lodówce.  Masło migdałowe – może hamować rozwój nowotworów.  Masło z nerkowców – bogate w aminokwas tryptofan, który pomaga zasnąć.  Masło orzechowe – wybierz świeżą, naturalną odmianę bez dodatku tłuszczu i cukru.
    • Mleko:  Nie ma nic lepszego niż wysokiej jakości surowe mleko. [Ale takie prosto od krowy a nie jak w sklepach, gdzie na półkach masz sztuczny przetworzony napój mlekopodobny a nie prawdziwe mleko - komentarz redakcji]. Wypowiadam się jako były mleczarz, wychowywałem na nim rodzinę od dzieciństwa. Certyfikowane mleko surowe poddawane jest codziennej kontroli. Spróbuj znaleźć go w sklepie ze zdrową żywnością lub u rolnika [powodzenia… od czasu napisania tego artykułu sprzedaż mleka niepasteryzowanego jest w sklepach zabroniona, przynajmniej w Polsce].
  • Kiełki:
    • Spożywaj pełne dwa słoiki dziennie. Kiełki są pełnowartościowym białkiem, pełnowartościowym pożywieniem. Człowiek mógłby przetrwać na różnych kiełkach i niczym więcej. Kup niezaprawione nasiona. Na początek dobrze jest lucernę, ale należy dodać do niej pszenicę, soczewicę, fasolę mung, koniczynę, kapustę, grykę i rzodkiewkę. Każdego dnia zaczynaj od dwóch kolejnych słoików. Zbierz lucernę pod koniec 4-7 dni; inne mogą być gotowe wcześniej. Jedz je na kanapce lub jako bazę sałatki. Dressingi i dodatki są w porządku. Zbierz 12-15 słoików z szerokim otworem i rozpocznij hodowlę. Książki Ann Wigmore podpowiedzą Ci, jak kiełkować i dlaczego.
  • H. Owoce 
    • Jedz tyle, ile chcesz, dowolnego rodzaju i o każdej porze. 
  • I. Zboża Chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż i owies są dla ciebie dobre [komentarz JG: nie zgadzam się z tym, ale nie będę manipulował treścią ze źródła]. 
     
  • J. Warzywa specjalne
    • Jedz tyle kalafiorów, kapusty, brukselki, jarmużu i brokułów, ile tylko możesz. Badania potwierdzają, że te „warzywa krzyżowe” są naturalnie bogate w kilka substancji fitochemicznych, które działają jak „chemioterapia roślinna”. Walczą z nowotworami.
    • Drugą wyjątkowo wartościową klasą żywności są rośliny strączkowe: groszek, fasola i soczewica. Są bogate w błonnik, białko, minerały i węglowodany złożone. No i są naprawdę tanie. Jedz dużo.
  • K. Good Snacks Popcorn , świeży, niesolony popcorn. Na nim połóż 2 łyżeczki. odżywcze płatki drożdżowe, które nadają popcornowi serowy smak oraz dodatkowe witaminy z grupy B, chrom i selen. 
     
  • Surowe warzywa
    • Trzymaj tacę ze wszystkimi ulubionymi produktami na środku lodówki, gdzie będziesz mieć do nich dostęp 24 godziny na dobę. Seler, marchew, papryka, brokuły, czarne oliwki, pomidory, groszek cukrowy itp.
  • L. Napoje Soki warzywne świeże i surowe. (Za każdym razem, gdy gotujesz, butelkujesz lub puszkujesz cokolwiek, niszczysz wrażliwe na ciepło naturalne enzymy spożywcze.) Świeże soki owocowe, świeża Woda źródlana lub woda mineralna Herbaty ziołowe Zielona herbata

Witaminy 

Witaminy to suplementy diety lub koncentraty żywności. Nie są to leki, więc margines bezpieczeństwa jest doskonały. 
 

Witamina E 

Rozpocznij od 200 jm naturalnych mieszanych tokoferoli i stopniowo zwiększaj do około 1000 jm dziennie. Jeśli zażywasz leki przeciwzakrzepowe (takie jak Coumadin) lub leki na nadciśnienie, prawdopodobnie będziesz musiał dostosowywać dawki witamin i leków w ciągu kilku tygodni. Możesz łatwo monitorować ciśnienie krwi w domu, a Twój lekarz może i powinien sprawdzić Twój czas protrombinowy. Czasami ciśnienie krwi nieznacznie wzrasta u osób nieprzyzwyczajonych do witaminy E. Należy pamiętać, że jest to zwykle przejściowe. Zmniejsz na chwilę dawkę witaminy E, a następnie kontynuuj powolne zwiększanie dawki. Jeśli Twój protime stanie się zbyt długi, poproś lekarza o zmniejszenie dawki leku, a nie witaminy. Witamina E znacznie zmniejsza skutki uboczne radioterapii. Witamina E jest przeciwutleniaczem numer jeden w organizmie, bardzo cennym w spowalnianiu wzrostu nowotworu i rozprzestrzenianiu się nowotworów. Z pewnością będziesz chciał przeczytać „Witaminę E dla chorych i zdrowych serc” autorstwa Wilfrida Shute’a, lekarza medycyny, lub jakąkolwiek inną książkę jego samego lub jego brata lekarza, Evana. Przeprowadzą Cię przez cały proces. 
 

Żelazo 

Jeśli lekarz stwierdzi, że potrzebujesz żelaza, zażywaj glukonian żelazawy, fumaran żelazawy lub tabletki żelaza karbonylowego. Każdy z nich może zastąpić Twoją obecną receptę na trudniejszy w obsłudze siarczan żelazawy. Są lepiej wchłaniane, a co za tym idzie, lepiej wykorzystywane przez organizm. Żelazo najlepiej wchłania się w połączeniu z witaminą C. 
 

Witamina C 

Rozpocznij od 1000 mg posiłku, łącznie 3000 mg dziennie. Twoim celem jest tolerancja jelit, która może wynosić od 20 000 do 100 000 mg dziennie lub nawet więcej. Idealnym rozwiązaniem byłoby przyjmowanie witaminy C co pół godziny po przebudzeniu, co jest naprawdę uciążliwe. Zrób wszystko, co w Twojej mocy, aby podzielić dawkę w celu uzyskania maksymalnej absorpcji. Dla maksymalnego komfortu żołądka zdecydowanie polecam „buforowany” suplement witaminy C dla osób przyjmujących duże ilości. Zamiast tabletek wypróbuj witaminę C w proszku dla oszczędności i uczucia „mniej tabletek do zażycia”. Zmieszaj proszek ze słodkim napojem, np. sokiem owocowym. Przyjmuj taką ilość witaminy C, jaka jest potrzebna, aby poczuć się lepiej, uzyskać lepsze wyniki w badaniach laboratoryjnych i wyzdrowieć. Pacjenci w remisji powinni kontynuować przyjmowanie leku przez całe życie. To stwierdzenie ma dwa znaczenia. Nie daj się zwieść tej cennej terapii wspomagającej nienaukową taktyką zastraszania. Koniecznie przeczytaj Rak i witamina C autorstwa Ewana Camerona i Linusa Paulinga.  
 

Witamina D 

RDA dla witaminy D jest zbyt niska. Większość ludzi otrzymuje zbyt mało światła słonecznego. Suplementacja witaminą D ma długą historię walki z rakiem. https://www.doctoryourself.com/dvitamin.htm
 

Karoteny i likopen 

Dopóki nie uda ci się zdobyć sokowirówki, jedz dużo batatów, słodkich ziemniaków i dyni. Wszystkie one zawierają bardzo dużo naturalnych karotenów, a nie tylko najbardziej znaną formę beta. Pomidory, najlepiej niegotowane, są bogate w likopen [ale też lektyny - więc jak Tobie nie pomagają, to ich nie jedz], który jest nawet cenniejszy niż karoten. Studia we Włoszech(oczywiście) wykazały, że mężczyźni, którzy jedli pięć do dziesięciu świeżych pomidorów dziennie, prawie nie mieli raka prostaty. Czerwone lub fioletowe winogrona (i ogólnie owoce i warzywa) są bogate w wiele innych przeciwutleniaczy zwalczających raka, związanych z karotenami. Cieszyć się!

Selen 

Potrzebna jest tylko niewielka ilość, zwykle od 200 do 400 mikrogramów dziennie. Doktor Abram Hoffer czasami przepisywał 1000 mg/dzień, ale nigdy rutynowo. Mikrogram to milionowa część grama. Selen ściśle współpracuje z witaminą E. 
 

Cynk 

Poziom cynku w multiwitaminie (może 15 mg?) jest niski. Weź 50 mg glukonianu cynku lub najlepiej monometioniny cynku. Pracuj aż do celu, prawdopodobnie 100 mg dziennie. Cynk skraca czas gojenia pooperacyjnego i głęboko wzmacnia układ odpornościowy. 
 

Tabletki z wapniem i magnezem 

Wapń można stosować w celu wygodnego buforowania dawek witaminy C pomiędzy posiłkami. W przypadku magnezu dobrą ilością docelową jest 500–600 mg/dzień. Dawki należy dzielić tak bardzo, jak to możliwe, włączając porę przekąski i przed snem. W ten sposób Twoje ciało wchłonie je znacznie efektywniej. 
 

Kompleks witamin B 

Przyjmuj przynajmniej jedną zbilansowaną tabletkę B-50 do każdego posiłku. Jeśli jesteś na intensywnej terapii lekowej lub jesteś bardzo zmęczony, możesz przyjmować dodatkowe witaminy B między posiłkami. Pacjenci poddawani chemioterapii zgłaszają znacznie zmniejszone nudności i znacznie mniejszą utratę włosów, gdy przyjmują witaminy z grupy B (i C). Musisz tego spróbować, aby w to uwierzyć. 
 

Sugestie: Jeśli masz luźny stolec, złagodź witaminę C lub soki warzywne. Jeśli nie jesteś pewien, który, zmniejsz jeden, a następnie drugi, aby potwierdzić, który faktycznie musisz zmniejszyć. Należy pamiętać, że luźny stolec może być również spowodowany radioterapią lub chemioterapią. Przewlekła biegunka wymaga pomocy lekarskiej.  
 

Jeśli chcesz coś osłodzić, spróbuj trochę miodu, słodkiej melasy lub czystego syropu klonowego.

Twój lekarz powinien poddać ten protokół pełnemu czteromiesięcznemu okresowi próbnemu, przy Twoim 100% wysiłku, przed dokonaniem ostatecznej oceny.

Nie jedz niczego bez przeczytania etykiety. Nie jedz niczego, jeśli nie wiesz, co to jest. Jeśli nie potrafisz tego wymówić, samemu wyhodować lub nie masz tego w kuchni i w stanie surowym Ci nie smakuje - nie jedz tego. 

Jeśli twój lekarz nie jest zaznajomiony z żywieniem ortomolekularnym (megawitaminowym), wręcz mu lub jej książki z przyklejonymi zakładkami i zapytaj: „Czy czytałeś to, co czytaliśmy?” Niech przemówią dr Pauling, dr Hoffer, dr Williams, dr Gerson i dr Cameron. Kiedy idziesz na bitwę, nie idź bez swoich najlepszych żołnierzy. Jeśli nadal nie znasz tych lekarzy i ich pracy, nie jesteś gotowy do walki.


KATEGORYCZNE NIE: 

  1. Unikaj cukru.
  2. Nie pal. Natychmiast przestań lub przynajmniej ogranicz.
  3. Unikaj napojów alkoholowych. (Jednak organiczne wino czerwone z umiarem to rozsądny kompromis. Przed wypiciem najlepiej rozcieńczyć je dwiema częściami wody. Sok winogronowy też jest dobry!)
  4. Nie jedz sztucznych barwników.
  5. Unikaj wszelkiej żywności zawierającej konserwanty.
  6. Żadnych GMO.
  7. Nie spożywaj aspartamu („NutraSweet”) ani żadnego innego fałszywego słodzika.
  8. Nigdy nie jedz żadnych produktów zawierających sacharynę, która, jak stwierdzono, powoduje raka u zwierząt laboratoryjnych. 
     

Komu przypisuje się zasługę za ten protokół? Na pewno nie mi, chociaż bardzo chętnie przyjąłbym ukłon. Ale nie, jest to zebrana, pochodna praca wielu badaczy, z której czerpałem wiedzę przez ostatnie 45 lat mojego życia zawodowego. Nie jestem na tyle mądry, żeby wymyślić to wszystko. Ale nie musisz być mądry, aby dowiedzieć się, kto osiąga dobre wyniki... i skopiować go.

Do dalszej lektury:

  1. Gonzalez M, Miranda-Massari J, Saul AW. Mam raka: co powinienem zrobić? Twój przewodnik ortomolekularny dotyczący leczenia raka. plaża Laguna, Kalifornia: Basic Health Publications, listopad 2009. Recenzje na stronie https://www.doctoryourself.com/cancereviews.html
  2. Saul AW [redaktor]. Ortomolekularne leczenie chorób przewlekłych . Laguna Beach, Kalifornia: Basic Health Publications, listopad 2014. Recenzje na stronie https://www.doctoryourself.com/review.html
  3. Hoffer A, Pauling L: Leczenie raka: uzupełniające terapie witaminowe i lekowe . CCNM Press (2004) Wcześniej opublikowane pod tytułem „ Witamina C i rak: odkrycie, powrót do zdrowia, kontrowersje”. 1999: Quarry Press, Kingston, ON.
  4. Terapia raka: wyniki 50 przypadków , autor: Max Gerson, MD. Najpierw przeczytaj strony 187–250.
  5. Przetrwanie w XXI wieku – Viktoras Kulvinskas.
  6. Jak żyć dłużej i czuć się lepiej – Linus Pauling.
  7. Czynnik leczniczy: witamina C w walce z chorobami Irwin Stone.
  8. Rak i witamina C , wydanie poprawione, autorstwa Ewana Camerona i Linusa Paulinga.
  9. Zespół nowotworowy – Ralph Moss
  10. Mother Earth News, „Dr. Harold W. Manner: The Man who Cures Cancer”, listopad/grudzień 1978, strony 17–24. Ten artykuł dotyczy udokumentowanych kuracji letrylem.
  11. Podręcznik lekarza dotyczący medycyny ortomolekularnej pod redakcją Rogera Williamsa.
  12. Przepisy dr Ann Wigmore na dłuższe życie . Wszystkie jej przepisy nie zawierają żadnego gotowania!

    Prawa autorskie © 1999 i lata wcześniejsze Andrew W. Saul. Poprawione i objęte prawami autorskimi 2019.

KONIEC CYTATU


Komentarz od Jarka Growina (autora JakWyleczylem.pl) do tekstu dr Saula powyżej: 

Nie zawsze suplementacja mega dawkami witamin działa. W dietę ortomolekularną i makrobiotyczną nie wierzę, bo osobiście nie pomogła mi ona na reumatoidalne zapalenie stawów, dlatego musiałem testować inne protokoły holistyczne i diety, aż odrzuciłem je wszystkie i zastosowałem post na wodzie. 

Kilka rzeczy podanych w protokole powyżej jest typowym cargo-kultem, np. sugerowanie jedzenia zbóż, kukurydzy, soi czy warzyw psiankowatych (jak pomidory) osobom ze stanami zapalnymi i nowotworami powinno być zakazane, bo one tylko pogarszają ten stan i nie są naturalnym pokarmem, do jakiego nasz gatunek jest przyzwyczajony do jedzenia.  Aby wyzdrowieć ważniejsze niż to, co jemy - jest to, czego nie jemy. W przypadku raka wszystkie białka, w tym roślinne i zwierzęce należy ograniczyć do minimum, zwłaszcza w przypadku raka jelita grubego lub nerek/trzustki. Jeżeli chcemy uniknąć chemio i rado terapii, to dieta musi być bardziej owocowa do czasu wyleczenia. 

Suplementacja witamin jest prostsza, niż zmiana diety, więc jeśli komuś pomoże, to super, ale jeśli nie, to nie jest jeszcze koniec świata i są inne naturalne sposoby leczenia całego organizmu takie jak post na wodzie, czy post suchy labo dieta monoowocowa. 

Mało też jest na temat witaminy D3, a jest ona bardzo skuteczna w mega dawkach na cały system odpornościowy, tylko też trzeba stosować dawki do miliona jednostek dziennie (temat na osobny artykuł). 

Większość jest jednak spójna z wieloma innymi poradnikami na temat wyzdrowienia i co najważniejsze - nieszkodliwa oraz tania w implementacji. 

Jeżeli suplementacja witamin mega dawkami nie przynosi Tobie oczekiwanych efektów i chcesz wiedzieć jak rzeczywiście wyleczyć cały organizm - polecam moją książkę “Jak Wyleczyłem Nieuleczalne”, gdzie wytłumaczone jest co tak na prawdę powinniśmy jeść i dlaczego oraz jak można wyleczyć część schorzeń postem na wodzie, który też wykonywałem na sobie wielokrotnie, aby się go nauczyć. https://jakwyleczylem.pl/ksiazka

 

Podziel się ze znajomymi

Znasz kogoś, kto cierpi na opisaną chorobę i może się wyleczyć dzięki informacjom na JakWyleczylem.pl? Podziel się linkiem! Uratuj komuś życie!